Dit is passief inkomen

Als je nog niet van deze term hebt gehoord, zul je er waarschijnlijk helemaal weg van zijn als je de definitie leert. Passief inkomen betekent namelijk dat je inkomen genereert zonder dat je hiervoor actief arbeid levert. “Geweldig!” denk je nu, hoe schrijf ik me hiervoor in?

Complex

De realiteit is zoals met veel dingen veel complexer en weerbarstiger. Het is namelijk niet eenvoudig om zomaar even passief inkomen op te zetten voor jezelf. Het kost je veel eigen arbeid om een klein stukje passief inkomen te genereren.

Dubbel waard

Gelukkig zijn er een paar manieren bekend uit in het verleden waarmee men passief inkomen heeft opgebouwd. Een ding dat alle vormen van passief inkomen met elkaar gemeen hebben is dat je ervoor zorgt dat een ander voor jouw kapitaal werkt. Geld kan (in een normale economische situatie) immers niet uit het niks het dubbele waard worden. Er moet altijd iemand voor werken. Als jij het niet hebt gedaan, heeft iemand anders het gedaan!

Aandelenmarkt

En hoe zorg je ervoor dat je iemand anders voor jouw vermogen laat werken? Een manier is door eerst geld zelf op te sparen en dit gespaarde geld in de populaire aandelenhandel te steken. Op de aandelenmarkt, of de beurs is men namelijk altijd op zoek naar meer geld om verder uit te breiden.

Start-up

Neem bijvoorbeeld een start-up. Dit bedrijf heeft recent ervoor gekozen om naar de beurs te gaan. De reden? Het bedrijf wil (en kan!) verder groeien, maar hiervoor heeft het wel meer kapitaal nodig. Daarom gaat het naar de beurs om obligaties uit te geven.

Rente

Je kunt dan deze obligaties kopen waardoor het bedrijf toegang heeft tot jouw spaargeld. Je geld zit via de obligaties nu dus in het bedrijf. Het bedrijf gebruikt dit geld om de productie bijvoorbeeld uit te breiden waardoor het meer inkomen kan genereren. Jaarlijks wordt het bedrag deels terugbetaald, plus rente. Dit is de beloning die het bedrijf uitgeeft voor jouw investering.

Zie je al hoe je nu iemand anders voor jouw geld laat werken? Het bedrijf met al haar werknemers creëert nu meer waarde door de grotere productie die het via jouw geld kon bekostigen. Jaarlijks wordt het geïnvesteerde bedrag terugbetaald, plus de rente! Je verdient nu dus geld met geld. Deze rente is waarde waar jij niet voor hebt gewerkt, maar het bedrijf. Met dit toegenomen bedrag kun je verder investeren en hopelijk meer rendement behalen.

Rente op rente

Als je vermogen groeit door de jaarlijkse renten en dividenden die worden uitgekeerd door beursgenoteerde bedrijven gebeurt er nog iets interessants. Het is een fenomeen waardoor je kapitaal nog sneller zal groeien, en dit is rente op rente.

Je geïnvesteerde geld dat rente opgeleverd heeft, kun je bijvoorbeeld opnieuw investeren in een ander bedrijf via aandelen bijvoorbeeld. Op dit nieuwe grotere bedrag kun je dan jaarlijks rendement ontvangen in de vorm van dividenden. Dit is een percentage van je geïnvesteerde bedrag, waardoor het totale bedrag jaarlijks iets groeit. 

Uiteindelijk zal je bedrag zoveel groeien dat je een accountant kunt inhuren waardoor je het overzicht houdt over je kapitaal. Zo zijn er privé personen die hele kantoren aan het werk zetten om hun kapitaal te beheren en om op zoek te gaan naar de meest renderende investeringen.

Gelukkig kun je met kleine bedragen de beurs op en je positie vergroten door middel van hefbomen. Dit zijn producten waar je zelf een klein deel inlegt, en een bank bijvoorbeeld het resterende bedrag voor je positie financiert. Op die manier hoef je niet jarenlang te werken om een klein beetje kapitaal bij elkaar te schrapen.